Τι καλάμι να αγοράσω για την τεχνική του Casting.

Γεια σας φίλοι ψαράδες!
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο μεγάλο και το πιο συχνό ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους νέους ψαράδες οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνική του Casting και του Surf Casting και δεν είναι άλλο από το « τι καλάμι να πάρω?»
Ψάχνοντας για το κατάλληλο καλάμι ο νέος ψαράς πέφτει συχνά «θύμα» της αμάθειας του και προμηθεύεται πολλές φορές λάθος καλάμι και λάθος μηχανισμό ξοδεύοντας χρήματα και αργότερα ανακαλύπτει μετά λύπης ότι ο εξοπλισμός που αγόρασε ή δεν τον καλύπτει ή είναι παντελώς λανθασμένος για τις ψαρευτικές του ανάγκες! Σε προηγούμενα άρθρα μου έχω εξηγήσει λεπτομερώς για το τι πραγματικά είναι ένα καλάμι casting και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του. Ας τα θυμηθούμε παρακάτω…
Το καλάμι της τεχνικής Casting έχει μήκος από 3,9 μέτρα έως και 5 μέτρα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες , σε τηλεσκοπικά και σε σπαστά. Για τον νέο ψαρά θα πρότεινα ένα καλάμι τηλεσκοπικό με μήκος 4,2μ και αυτό διότι να αρχίσει να εξοικειώνεται με αυτό το μήκος μιας και είναι το πιο σύνηθες μήκος στην τεχνική του casting.
Casting Weight ( C.W) : Ο αριθμός που αναγράφετε σε κάθε καλάμι ο οποίος αναφέρεται στο ελάχιστο και στο μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μολυβιού (βαριδιού) που έχει δυνατότητα το καλάμι να πραγματοποιήσει βολή. Παράδειγμα, CW 100 - 200, αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο καλάμι είναι κατασκευασμένο για να πραγματοποιήσει βολή με μέγιστο βάρος βαριδιού 200 γραμμάρια. Προσοχή όμως διότι αυτό είναι σχετικό και πολλές φορές, αν όχι πάντα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι σε ένα καλάμι εκτός από το c.w μεγάλο ρόλο παίζει το action (θα το αναλύσουμε παρακάτω) και φυσικά ο ψαράς! Σε ένα καλάμι με c.w 100-200 το οποίο έχει action slow, το μολύβι του αρχάριου ψαρά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120 γραμμάρια!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που το 95% των καταστημάτων ειδών αλιείας αναφέρουν λάθος ή δεν το αναφέρουν καθόλου με αποτέλεσμα ο νέος ψαράς αφενός, να μην ξέρει τι ακριβώς αγοράζει, αφετέρου θα πρέπει να ρωτήσει ή να ψάξει για το καλάμι που θα πάρει είναι το action. Για παράδειγμα, το 95% αυτών αναφέρουν σαν «action» τα γραμμάρια σε βάρος που μπορεί να ρίξει το εκάστοτε καλάμι(α) που πουλάνε. Λάθος!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ, action δεν είναι το casting wight (C.W)!!
Action (Δράση) : Ένας παρεξηγημένος όρος αφού πολλοί και δυστυχώς, έμπειροι castεράδες το μπερδεύουν με το C.W. To action λοιπόν ενός καλαμιού έχει να κάνει με την ελαστικότητα του κατά την βολή. Το Action ενός καλαμιού, αναφέρεται στο βαθμό απάντησης μιας καμπυλοειδούς δύναμης και την ταχύτητα με την οποίο επιστρέφει το καλάμι στην αρχική του θέση. Με λίγα λόγια, το πόσο μαλακό ή σκληρό μπορεί να είναι ένα καλάμι.Τα Action ενός καλαμιού μπορούν να είναι: Action κορυφής (Fast), Action μεσαία (Medium), και Action μαλακά ή παραβολική (Slow action).
Τα καλάμια με πιο γρήγορα Action, τείνουν να έχουν περισσότερη κάμψη στο τμήμα της κορυφής, ενώ τα άλλα δυο είδη καλαμιών, που έχουν Action λιγότερο γρήγορη, τείνουν να κάμπτονται περισσότερο προς στο μεσαίο τμήμα και προς το κοντάρι.
Παράδειγμα: Ένα καλάμι με C.W 100-200 και action fast στα χέρια ενός έμπειρου ψαρά μπορεί να πραγματοποιήσει μια μακρινή ψαρευτική βολή με μολύβι άγκυρα 150 γραμμαρίων σε έντονες καιρικές συνθήκες (Surf Casting)! Ενώ ένα καλάμι με C.W 100-200 και slow action δεν έχει αυτή την δυνατότητα λόγο μεγάλης παραβολής.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι στο καλάμι μας είναι οι οδηγοί (Guides).
Line Guides (οδηγοί): Ο ρόλος των οδηγών η αλλιώς δαχτυλίδια ενός καλαμιού είναι η σωστή κατανομή της δύναμης που υπόκειται το καλάμι κατά την βολή και κυρίως κατά την μάχη με το ψάρι. Ένα καλάμι με fast action έχει συνήθως μικρότερο αριθμό οδηγών από ένα καλάμι slow και αυτό διότι το μαλακό (Slow) καλάμι χρειάζεται καλύτερη κατανομή της δύναμης την πετονιάς έτσι ώστε να προστατεύεται λόγο της ελαφριάς κατασκευής του.
Επίσης, πολύ μεγάλο ρόλο στην συμπεριφορά του καλαμιού παίζει το υλικό κατασκευής των οδηγών. Ένα ποιοτικό καλάμι αποτελείτε συνήθως από οδηγούς με υλικό sic, ή alconite ή και ακόμα τιτάνιο, αφενός να αποφεύγεται η θερμότητα της πετονιάς ή του νήματος κατά την τριβή επάνω τους, αφετέρου στην αποφυγή του "τραυματισμού" της πετονιάς στην μάχη με ένα μεγάλο ψάρι με συνέπεια το κόψιμο της.
Προτείνω λοιπόν στο νέο ψαρά που θα θελήσει να αγοράσει ένα καλάμι για την τεχνική του casting να επισκεφτεί κάποιο κατάστημα ειδών αλιείας και πριν αγοράσει το καλάμι που του αρέσει, να πιάσει ένα στα χέρια του, να ζητήσει από τον καταστηματάρχη να ανοίξει τα στελέχη του καλαμιού (αν είναι τηλεσκοπικό) ή να δέσει ένα τρίσπαστο ή δίσπαστο, να δει την ελαστικότητα της κορυφής αλλά και ολόκληρου του καλαμιού, να ρωτήσει να του πουν, εφόσον δεν γνωρίζει, τι action έχει το καλάμι (το ξαναλέω, ΟΧΙ το casting weight) δηλαδή αν είναι fast, medium κτλ, να προσέξει τα δεσίματα των οδηγών αλλά  και τους οδηγούς. Εδώ θέλω να πω στους νέους ψαράδες να προσέξουν την κατάσταση των οδηγών διότι αυτοί είναι ο «καθρέπτης» της κατάστασης του καλαμιού. Δυστυχώς πολλοί φίλοι ψαράδες πωλούν σαν καινούρια μεταχειρισμένα καλάμια τα οποία μετά από ένα καλό καθάρισμα μοιάζουν με καινούρια. Σε αυτή τη περίπτωση ο νέος ψαράς θα πρέπει να κοιτάξει την κατάσταση των οδηγών για αν διαπιστώσει αν το καλάμι έχει «ψαρέψει» ή όχι. Σκουριά, αλάτι, ξεθώριασμα χρώματος, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός μεταχειρισμένου οδηγού κυρίως στο σημείο που δένει με το καλάμι.
Σε καμία περίπτωση, κατά την γνώμη μου, να μην προβεί ο νέος ψαράς σε αγορά νέου καλαμιού από το internet, εκτός βέβαια αν ξέρει τι αγοράζει, δηλαδή να έχει δει το καλάμι και να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι βέβαια ή τιμή ενός καλαμιού. Ο νέος ψαράς και όταν λέω νέος εννοώ ο ψαράς που θα ασχοληθεί πρώτη φορά με την τεχνική του casting δεν θα πρέπει να ξοδέψει περισσότερα από 100 ευρώ για την αγορά ενός καλαμιού και περισσότερα από 70 ευρώ για μηχανισμό. Στην πρώτη επαφή του με τη θάλασσα και την τεχνική του casting ο νέος ψαράς θα πρέπει να μάθει να πραγματοποιεί ψαρευτικές βολές. Στη διαδικασία της εκμάθησης των βολών γίνονται συνεχώς πολλά ατυχές γεγονότα που ο νέος θα του ζητηθεί να αντιμετωπίσει. Παρακάτω είναι μερικά από αυτά.
Μπερδέματα της αρματωσιάς και τις μάνας του μηχανισμού στη κορυφή του καλαμιού μας κατά την βολή μεταφράζετε σε 90% πιθανότητες σπασίματος της κορυφής του!
Υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του και «όνειρα» για μια μακρινή βολή στα πρώτα κιόλας ψαρέματα του νέου μεταφράζονται σε 90% πιθανότητες σπασίματος του καλαμιού και μεγάλες πιθανότητες τραυματισμού του αλλά τραυματισμού και των γύρω του!
Η μη χρήση sock leader μεταφράζετε σε 90% πιθανότητες σπασίματος του καλαμιού και μεγάλες πιθανότητες τραυματισμού του αλλά τραυματισμού και των γύρω του!
Τους παραπάνω λόγους διπλασιάστε τους ή καλύτερα τριπλασιάστε τους στη περίπτωση που ο νέος ψαράς θα ψαρέψει νύχτα!
Οι παραπάνω είναι μερικοί από εκατοντάδες λόγους τους οποίους ο νέος ψαράς που θέλει να ασχοληθεί με το casting δεν θα πρέπει να ξοδέψει πολλά χρήματα έως ότου αποκτήσει μια σχετική εμπειρία σε αυτή τη τεχνική.

Όπως με τα καλάμια έτσι και με τους μηχανισμούς ισχύουν σχεδόν τα ίδια. Πριν όμως εξηγήσω μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξει ο νέος ψαράς κατά την αγορά ενός μηχανισμού ας αναλύσουμε γι ακόμη μια φορά τι είναι μηχανισμός.
Μηχανισμοί (Reels): Πριν εξετάσουμε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό ενός μηχανισμού πρέπει να δούμε και να αποφασίσουμε αν αυτό θα είναι σταθερού τύμπανου η οριζοντίου τύμπανου. Η επιλογή μας αυτή θα βασιστεί ανάλογα με το μέρος που θα ψαρέψουμε το καλάμι που θα χρησιμοποιήσουμε και γιατί όχι, τι ψάρια θέλουμε να πιάσουμε. Αφού λοιπόν θα διαλέξουμε, ο μηχανισμός μας θα πρέπει να έχει καλή σχέση περιστροφής (ratio) που θα μας επιτρέπει με μια περιστροφή της μανιβέλας να μαζεύουμε περίπου 80-90 εκ. Πρέπει επίσης ο μηχανισμός να είναι ποιοτικός, από καλά και ποιοτικά υλικά κατασκευής έτσι ώστε κατά την διάρκεια μιας σοβαρής μάχης να μην μας προδώσει. Κάποιοι θεωρούν ότι ένας μηχανισμός είναι καλός εάν διαθέτει πολλά ρουλεμάν, αυτό δεν είναι απολύτως σωστό, προτιμότερο είναι ένας μηχανισμός με λιγότερα ρουλεμάν και στιβαρή κατασκευή παρά έναν με 12 13 14 ρουλεμάν και να τρέμει.


Είδη μηχανισμού.
ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΤΥΜΠΑΝΟΥ
Είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Εύκολο στη χρήση με βαθμό ανάκτησης μεγαλύτερο από αυτόν του οριζοντίου. Ως επί το πλείστον με μπροστινά φρένα και με αποσπώμενες μπομπίνες. Οι μπομπίνες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για πολλά μέτρα. Συνήθως έχουμε δυο μια με 300 μέτρα από 0.25 και μια άλλη από 300 με 0.35 οι όποιες θα τοποθετούνται ανάλογα με τις ανάγκες του ψαρέματος μας και τις συνθήκες που επικρατούν. Σημαντικό είναι μια μπομπίνα να έχει σπείρες χιαστί το οποίο επιτρέπει να μην γίνονται μπερδέματα όταν γεμίζουμε με πετονιά.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΤΥΜΠΑΝΟΥ
Είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείτε για μεγάλα θηράματα. Κάνει βολές μεγαλύτερης απόστασης, άλλα πρέπει να ξέρεις καλά να τον χρησιμοποιείς. Η δυσκολία βρίσκετε στο γεγονός ότι μόλις αφήνουμε το δάχτυλο από την πετονιά για να φύγει, ο κίνδυνος μπερδέματος είναι μεγάλος έτσι καλό είναι πριν αγοράσετε έναν τέτοιο μηχανισμό να έχετε τουλάχιστον δοκιμάσει με αυτόν για να δείτε αν μπορείτε να τον δουλέψετε. Βέβαια τα πλεονεκτήματα είναι ότι είναι πιο δυνατός, καλύτερες βολές καλύτερα φρένα και μικρότερο βάρος. Χρειάζονται ειδικά καλάμια στα όποια η μανιβέλα είναι από τα δεξιά πάντα και δεν αλλάζει όπως στου σταθερού. Επίσης έχουν μικρότερη σχέση περιστροφής.
Ο νέος casterας θα διαλέξει να «παντρέψει» το καλάμι του με ένα αξιόλογο και φτηνό μηχανισμό casting ή carp μεγέθους από 8000 έως 14000 . Για παράδειγμα δύο μηχανισμοί που έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους πολλούς φίλους ψαράδες για την αξιοπιστία τους  και τους προτείνω ανεπιφύλαχτα είναι ο Proskyer της Ryobi και ο Dolphin της Tica.
Τέλος θα ήθελα να πω στους νέους ψαράδες που θέλουν να αρχίσουν να ψαρεύουν με την τεχνική του casting ότι τον ψαρά δεν τον κάνουν τα πανάκριβα εργαλεία αλλά η «αλιευτική αντίληψη» Επίσης, δεν αξίζει να πετάξετε τα λεφτά σας σε κάποιο ακριβό καλάμι που σας πρότεινε κάποιο κατάστημα με το πρόσχημα ότι θα πιάσει ψάρια μόνο του!! Όλοι μας σπάσαμε καλάμια και μηχανάκια μαθαίνοντας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάπου στην αποθήκη μας το πρώτο φτηνό καλάμι μας ανάμεσα στα πανάκριβα θυμίζοντας μας από πού αρχίσαμε και πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε. Μην έχετε την λανθασμένη εντύπωση ότι ξεκινώντας το casting θα πρέπει να αγοράσετε τα ακριβά εργαλεία για να είστε έτοιμοι να ψαρέψετε με 5 και 7 Μποφώρ διότι αυτό δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση! Θα πρέπει να «φάτε στη μάπα» πολλές μα πολλές μπονάτσες και πολλά μα πολλά σκαλώματα με κομμένες αρματωσιές, θα πρέπει γενικά να περάσετε πολλές «ώρες πτήσης» μπροστά στη γαλανή και άλλες τόσες ώρες διαβάζοντας και μαθαίνοντας όσα πιο πολλά μπορούμε για αυτή την συναρπαστική τεχνική όπως είναι το casting!   


Υ.Γ  Casting δεν σημαίνει, στήνω τα καλάμια μου σε μια παραλία και περιμένω να τσιμπήσει πίνοντας τον καφέ μου σχεδόν ξαπλωμένος σε μια καρέκλα θαλάσσης!!

DMCA.com

Του Βασίλη Βασιλαρόπουλου